Forbilleder og ønsker for børn; en respekteret ældre indianers indlæg

Kære alle,

My Dear friend Albert er indianer, og han er blevet bedstefar for 5. Gang. 
Han er en ældre meget respekteret indianer.

I hans smukke skriv (Det ses det via link) deler han på måder, som jeg har lyst at dele med jer 🙂 Der er så meget af deres kultur, som jeg har levet i, og lært om sammen med dem, indianerne. Der er så mange kontraster til den danske kultur. Men der er så meget godt at hente, også for danskere.

Dette skriv fra ham er, det fra mit perspektiv, endnu et smukt skriv om når et nyt barn fødes, og dels om at mødes ‘forud’, og ritualer om moderkagen mm., men det er også om at tænke over hvordan vi ønsker at assistere børn, på god vis. Og ansvarsfuldt. Indianerne har en saying der siger at der skal en hel landsby til for at præge et barn godt – men hver har betydning, og dem, som er “hovedpersoner” har kæmpe indvirkning. Børn vil gerne have et godt forhold med deres forældre, og er loyale med deres forældre, bl.a., hvilket er naturligt og del af flokinstinktet og sikrer (normalt) større evne til at overleve. Men det betyder også at børnene vil tillære sig at kopiere adfærd og ordbrug for at vise “flok-forhold” og opnå tryghed og anerkendelse – midlertidigt, og/eller længerevarende. Senere i livet kan de indlærte ting føles som trygge, også selvom de måske ikke er de bedste for en. Ældre mennesker har ofte lært mere end yngre, og bedsteforældre ofte mere end forældre. Når mennesker ældres er der typisk erfaret og lært mere end fx barnet har lært, og der er ofte også en anden ro i dem, som har lært og gennemlevet meget, og fundet ro i det. Livets indhold, og denne visdom, som der kan findes ved at gennemleve og lære, den belærer indianerne ikke børnene om, men de bruger “story-telling” hvor de fortæller om oplevelser, og tror på (og har erfaret) at børn fatter pointerne i det. De gør det i håbet om at assistere, men de respekterer stadig at andre kan have en anden livsrejse, med andre oplevelser.
Men Indianerne siger ikke “Nej, der er du forkert” men beretter i stedet beretninger med indirekte “belæringer” men vist og formidlet som “se, hvis vi gør dette, så går det bedre”.
Årsagen til de ikke siger “nej” og bruger story-telling er dels for at huske kulturen, men det er også fordi brugen af “nej” kan medvirke til at bringe følelsen af at ikke være rigtig som man er, selvom man er anderledes, hvis der siger “Nej, der er du forkert”. Ved at vise vejledning er det lettere at finde ud af hvad der virker, og det går hurtigere, og skaber flere gode følelser.

Min oplevelse er at der i den danske kultur bruges der flittigt “nej”, (og ofte uden forklaringer, fx “jeg vil gerne passe på dig, og er bange, derfor siger jeg “nej, det må du ikke” og “pas nu på du ikke kommer til skade” (indirekte mistillid i beskyttelse) men min oplevelse er at det kunne da nok også være styrkende for mange børn at ikke føle sig, direkte eller indirekte, forkerte. At forklares, hvad der kan være bedre – også selvom vi er danskere og typisk ikke lever som indianere.

De ældre indianere fokuserer bl.a. på at beskrive i 3. person, hvilket de bl.a. bruger i story-telling, og giver eksempler, så føles kommunikationen mindre “pressende”, og jo mindre pres der føles, jo lettere er det at rumme og lære af det, som er foregår.
I forsamlinger vises der desuden respekt for de ældres behov for at tale, og man plejer dem godt. Og med respekt.

At have gode forbilleder, fremfor gives følelsen af at som individ være forkert, oplever jeg.
Indianerne ærer de ældre og det “grå” guld betragtes og behandles som guld. Ikke mindst fordi der er livsvisdom, som kan gavne andre, oftest. Hvordan børn ser os og andre leve, det påvirker dem. Og bedsteforældre er en vigtig ting for børn at have.
Selvom børn skal lære via deres livsbane, og har deres helt egen livsplan, så er der alligevel meget viden som, hvis det er formidlet på god vis, kan gøre det lettere for dem, imens livet er i gang.

Jeg synes godt om Alberts formidlinger og overvejelser, og håber I vil finde glæde ved det også.

PS spirit navn er koblet til individets evner og livsmission.

Enjoy 💕🙂
Medvindsønsker og take care,
Winnie

https://www.facebook.com/pages/category/Product-Service/Heartandheadleadershipdk-Livssamtalendk-112383420407099/